Omdat we vaak veel vragen krijgen over hoe de adoptie van een dier verloopt, hebben we hieronder enkele veelgestelde vragen opgelijst.
Wanneer je je aanmeldt om een diertje te adopteren, bied je een levend zieltje de kans op een tweede leven; op eindelijk dat gouden mandje.
Stuur ons eerst een duidelijk mailtje met een beschrijving van de thuissituatie, net als wat je van je nieuwe vriendje verwacht. Zijn er criteria waar we rekening mee moeten houden?
Wanneer uw aanmelding aansluit bij 1 of meerdere diertjes hier bij ons, wordt u uitgenodigd voor een kennismaking.
Tijdens die kennismaking wordt gekeken of er inderdaad een klik is, zowel van de nieuwe baasjes naar het nieuwe diertje toe, als omgekeerd.
Als het klikt, dan kan er verder gegaan worden met de adoptie en zullen de papieren hiervoor ingevuld kunnen worden!
Adoptiepapieren zullen ingevuld worden in duplicaat waarvan 1 exemplaar voor de adoptant is, en 1 exemplaar voor het asiel. Op basis van dit document zal ook de chip omgezet worden op uw naam. Vergeet dus zeker uw identiteitskaart niet mee te nemen want het rijksregisternummer is noodzakelijk om de chip om te kunnen zetten!
Daarnaast zullen er ook documenten ingevuld worden dat jullie beseffen dat dit een diertje met een potentiële rugzak betreft, en dat jullie bereid zijn hiermee aan de slag te gaan om de adoptie te doen slagen.
Dat als nodig jullie ook contact nemen met een hondenschool of gedragstherapeut.
Soms wordt er een borg gevraagd voor puppylessen te volgen of een hond steriel te maken. Wanneer je de gevraagde documenten binnen de gevraagde termijn binnen brengt, krijg je je borg dan ook terugbetaald. Dit doen we om zeker te zijn dat de hondjes een goede en veilige start krijgen.
Aan elke adoptie zitten kosten verbonden. Dit heeft meerdere redenen:
Eigenlijk is de adoptie van een diertje veel goedkoper dan je zou denken.
Daarnaast, en zeer belangrijk, is dat wij als asiel meekijken met je om een diertje te matchen dat echt bij jullie en jullie thuissituatie past. We geven je zoveel mogelijk informatie over het diertje mee, zowel qua informatie die we van het eventueel vorige baasje mochten ontvangen, als informatie over hoe wij het diertje zelf ervaren hebben.
Als je gratis een diertje overneemt, zijn er vaak medische problemen waarvan je niet op de hoogte bent, en nog veel vaker gedragsproblemen die men verzweeg waar je nadien pas achter komt.
Katjes: wettelijk dienen zij steriel te zijn, gechipt met een Europees paspoort en een registratie bij cat ID. Ze worden ook nog gevaccineerd bij ons en ontwormd en ontvlooid.
Ze krijgen een basis medisch onderzoek en als daar afwijkingen bij vastgesteld worden, dan behandelen we eerst de problemen voordat het diertje te herplaatsen.
Als je dit allemaal moet laten doen bij een katje dat je gratis krijgt, dan ben je vaak over de 260 euro kwijt bij de dierenarts.
De adoptiekosten van een katje ligt lager dan dat! Afhankelijk van de leeftijd van het diertje en al dan niet een medische problematiek, varieer je tussen de 55 euro en de 220 euro.
Hondjes: wettelijk dienen zij gechipt te zijn met een Europees paspoort en een registratie bij dog ID. Ze worden ook nog gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid. Sommigen van hen zijn omwille van medische of gedragsredenen reeds steriel gemaakt.
De honden krijgen ook allen een basis medisch onderzoek en als daar afwijkingen bij vastgesteld worden dan zullen deze eerst in de mate van mogelijke behandeld worden. Informatie over vastgestelde en eventueel blijvende medische problematiek wordt natuurlijk ook met een potentieel nieuw baasje medegedeeld.
De adoptiekosten van een hond ligt, afhankelijk van de leeftijd en eventuele medische problemen, tussen de 65 euro en de 300 euro.
Na de adoptie van het diertje wordt de chip van het diertje op uw naam omgezet en bent u de nieuwe eigenaar en verantwoordelijke van het diertje! Hopelijk mogen jullie samen superveel leuke hartverwarmende momenten beleven, en er voor elkaar zijn door dik en dun!
Het is wel zo dat er een adoptiecontract getekend is en wij te allen tijde op controle mogen komen mochten we melding krijgen dat er iets niet snor zit bij jullie thuis, te nadele van het diertje. Gelukkig is dat een situatie die we slechts zeer zelden aan de hand krijgen!
Doorgeven van het diertje wanneer u het beu bent of het diertje voor een andere reden niet kan houden, mag absoluut niet. U dient terug contact met ons te nemen mocht die situatie zich voordoen.
Met schriftelijke goedkeuring van ons kan er wel akkoord gegaan worden dat het diertje naar een kandidaat-adoptant gaat door jullie aangebracht; zodat het diertje niet terug in het asiel moet terecht komen. Dit kan na contactname per mail met ons om ons de situatie uit te leggen; de naam door te geven van de kandidaat-adoptant; alsook dat de kandidaat-adoptant ons op zijn/haar beurt mailt met een duidelijk thuisbeschrijf en wat hij/zij van de nieuwe hond verwacht.
Daarnaast is het een veel misbegrepen zaak dat wanneer je een diertje adopteert, je te allen tijde zomaar het diertje retour kan brengen, als ware het een verkeerd aangekocht decoratiestuk of een slecht functionerend stuk werkmateriaal.
Een diertje uit het asiel dat je een 2e kans geeft (of 3e of 4e) is een diertje dat er al elders een leventje op zitten heeft, met alle gewicht in het rugzakje vandien.
Het is heel mooi dat u een diertje een nieuwe kans wil geven, maar moet het diertje dan ook oprecht een kans geven, en niet opgeven na 4 dagen en een paar moeilijkere momenten.
Het diertje is een levend wezen met gevoelens, en dien je ook zo te behandelen….
Soms zal het nodig zijn de hulp in te roepen van een specialist, een keuze die je met plezier maakt wanneer je oprecht voor een nieuw leven in huis kiest.
Het is dus niet de bedoeling het diertje zonder slag of stoot na een paar weken terug te brengen omdat het wat stroever loopt dan je gehoopt had…
Alleszins zal het terugbrengen van een dier omwille van gedragsredenen gestaafd moeten worden door een verslag van een hondentherapeut en het bewijs dat u wel degelijk uw best hebt gedaan om het te doen werken…
VZW Dieren In Nood
Eygenweg 1
3640 Ophoven
sofie@vzwdiereninnood.be
BE 0838.237.871